De aankoop van uw nieuwbouwappartement financieren

U wil een nieuwbouwwoning kopen?

Dan raden we u in de eerste plaats aan uw financieringsplan en het aanvraagdossier voor uw lening goed voor te bereiden.

Stel de juiste vragen om uw kansen op het verkrijgen van een woonkrediet te maximaliseren!

  1. Hoeveel bedraagt uw eigen inbreng?
  2. Hoeveel kunt u lenen?
  3. Hoe ziet uw financiële situatie eruit?
  4. Is uw professionele situatie stabiel?
  5. Vaste of variabele rente… Kent u de verschillende leenformules?
  6. Laat u de concurrentie tussen de banken spelen?
  7. Welke documenten moet u bij uw aanvraagdossier voegen?

1- Hoeveel bedraagt uw eigen inbreng?

Uw eigen inbreng is het bedrag dat u kan investeren in de aankoop van uw woning. Het moet de notariskosten, dossierkosten of btw dekken.

Volgens de banken moet uw eigen inbreng minstens tussen de 10% en 20% van het totale leenbedrag zijn. Besparen, gesubsidieerde leningen, vroegtijdig vrijmaken van uw spaargeld… Varieer uw financiële middelen: hoe hoger uw eigen inbreng, hoe voordeliger uw rentevoet!

2 - Hoeveel kunt u lenen?

Wie lening zegt, zegt afbetalingen. Hoeveel kunt u elke maand terugbetalen voor uw woonkrediet? Een richtlijn: de maandelijkse afbetalingen van al uw leningen samen mogen niet meer zijn dan een derde van uw inkomen.

U kunt uw leencapaciteit of het bedrag van uw toekomstige afbetalingen direct berekenen via onze vertrouwenspartner Wilink.

3 - Hoe ziet uw financiële situatie eruit?

Het is aangeraden om in de 3 tot 6 maanden vóór uw kredietaanvraag niet in het rood te hebben gestaan. Als het mogelijk is, betaal dan uw consumentenkredieten van het revolving type terug. Zo verhoogt u niet alleen uw kansen om een woonkrediet te krijgen, maar kunt u ook onderhandelen over de voorwaarden van de lening.

4 - Is uw professionele situatie stabiel?

In deze moeilijke economische tijden zijn banken beducht voor de beroepsmatige instabiliteit van kredietaanvragers. Ze geven voorrang aan wie een contract van onbepaalde duur heeft en liefst al enkele jaren werkt in zijn bedrijf. Hebt u een vrij beroep? Leg dan uw balans van de laatste 2 of 3 jaar voor.

5 - Vaste of variabele rente… Kent u de verschillende leenformules?

U kunt kiezen voor een lening met vaste of variabele rentevoet. In het eerste geval wordt de rentevoet vastgelegd bij de ondertekening van het contract. U kent dus op voorhand het bedrag van uw maandelijkse afbetalingen voor de volledige duur van de lening. In het tweede geval kan de rentevoet naar boven of beneden variëren gedurende de volledige duur van uw lening, naargelang de evolutie van de koers van de Europese Centrale Bank.

U kunt ook kiezen voor een mix van de twee: een eerste periode met een vaste rentevoet, gevolgd door een tweede termijn met een variabele rente.

Hoe kiezen? Vooral in functie van de huidige rentevoeten en uw gevoeligheid voor risico. Een variabele rentevoet houdt een niet te verwaarlozen onbekende factor in.

6 - Laat u de concurrentie tussen de banken spelen?

Uw bank stelt u misschien niet het woonkrediet met de beste rente voor. Aarzel dus niet om meerdere kredietverleners te bezoeken en de concurrentie te laten spelen. Of schakel een makelaar in, die voor u op zoek gaat naar de lening die het best bij u past. Zoals onze partner Wilink bijvoorbeeld!

7- Welke documenten moet u bij uw aanvraagdossier voegen?

Behalve de voorlopige koopakte, als die al ondertekend is, moeten u (en indien van toepassing uw medekredietnemer) de volgende zaken voorleggen:

Bent u op zoek naar de ideale kredietformule?

Contacteer onze vertrouwenspartner Wilink.

 

 

Door op deze website te blijven, stemt u in met het gebruik van cookies, het bieden van gepersonaliseerde diensten en aanbiedingen op basis van uw interesses.

Accepteren | Cookies instellen