Blog :
Balkon met zicht op groen

Balkon met zicht op groen

Add some text

Heb je zin om je balkon of terras op te fleuren met bloemen? Of zelfs met een mini-moestuin? Dan hebben we een paar tips waarvan je later de vruchten plukt.

‘Small is beautiful’ geldt ook voor je terras of balkon. Vaak volstaat een paar vierkante meter om een kleine groene oase te creëren vlak voor je raam. Veel soorten sierplanten zijn gek op het balkonleven: kaasjeskruid, begonia, geranium, dahlia, forsythia … Maar balkonflora hoeft zeker niet beperkt te blijven tot bloemen, integendeel. Waarom je niet wagen aan kleine fruitbomen, zoals sinaasappel-, citroen-, of abrikozenboompjes, of zelfs bakken met aardbeienplantjes, een selectie van kruiden of andere groenten? Je moet alleen je ambities goed afstemmen op de beschikbare oppervlakte, het lokale klimaat en de ligging ten opzichte van de zon.

Ruimte optimaal benutten

Ruimte is gewoonlijk het grootste probleem voor het kweken van groen op je balkon. Om je beschikbare ruimte te optimaliseren, is het gebruik van bloembakken een goede oplossing. Je kan ze zowel op de grond zetten als aan de balkonleuning hangen. Ook hangbloempotten kunnen helpen om ruimte vrij te maken. Ze zijn bijzonder geschikt voor het kweken van tomaten, frambozen en erwtjes. Kies daarbij voor modellen die net groot genoeg zijn om de plant goed te laten groeien en controleer of er genoeg gaten in zitten om een efficiënte waterafvoer te garanderen.

Hoe zit het met het onderhoud?

Je hebt planten die weinig onderhoud vragen en je hebt er die veel aandacht nodig hebben. Om te zorgen dat ze allebei floreren, moet je een paar basisregels in acht nemen. En dat begint met het begieten. Ook al leven we in een land met een regenachtige reputatie, droge periodes kunnen fatale gevolgen hebben. Waarom? Omdat bloempotten en plantenbakken maar een relatief klein volume grond bevatten. En daardoor kunnen ze snel uitdrogen. Je moet ze in het warme seizoen dus vaker begieten dan planten in volle grond. Als het warmer wordt, moet je extra waakzaam zijn. En bij hittegolven mag je al helemaal geen dag overslaan. In het koude seizoen moet je dan weer matig omspringen met begieten, anders riskeer je schimmelvorming. En bij de eerste vorst kan vochtige grond zelfs bevriezen.

Het is ook belangrijk dat je af en toe wat meststof bij het water van de planten doet. Omdat de voedingsstoffen in de potgrond na verloop van tijd verdunnen, moeten ze regelmatig aangevuld worden. 

Struiken moet je op gezette tijden snoeien. Zo voorkom je dat ze uitgroeien en zorg je dat ze mooi vol en compact blijven. Dat is niet alleen esthetischer, maar ook praktisch: je wil genoeg plaats overhouden voor een tafeltje met stoelen. Of zelfs een comfortabele strandstoel. 

Hydrocultuur, een nieuwe hype?

Hydrocultuur is een teeltmethode die je kan definiëren als  het kweken van planten in water, verrijkt met een mix van voedingsstoffen. Als vervanging van de potgrond worden meestal hydrokorrels gebruikt, gemaakt van gebakken klei. Een watermeter in de pot vertelt je wanneer je water moet bijvullen. Hydroponie gaat nog een stapje verder: de plant wordt in een bokaal water gezet en ontwikkeld een netwerk van waterwortels. Bij groenteteelt op grote schaal wordt deze methode gebruikt voor bijvoorbeeld het kweken van tomaten en sla. 

Ik kies voor Bouygues Immobilier

We doen er alles aan om uw aankoop te vergemakkelijken.

property-1-l-property-2-conseiller

Een specifieke contactpersoon voor elke stap in mijn project

property-1-l-property-2-calendrier

Een duidelijk en transparant traject

property-1-l-property-2-talk

Een persoonlijke ruimte om mijn project op te volgen

property-1-l-property-2-invest

Garanties tot 10 jaar na de oplevering