Blog :
Groendaken of een gemeenschappelijke moestuin

Groendaken of een gemeenschappelijke moestuin

We horen steeds vaker over groendaken, gemeenschappelijke daktuinen of moestuinen op de daken van gebouwen. Hebt u ooit gespeeld met het idee om tegels en dakbedekking te vervangen door bloemen en groen mos?

We horen steeds vaker over groendaken, gemeenschappelijke daktuinen of moestuinen op de daken van gebouwen. Hebt u ooit gespeeld met het idee om tegels en dakbedekking te vervangen door bloemen en groen mos? Droomt u ervan om uw eigen groenten en fruit te kweken op het dak van uw gebouw, en te ruilen met de buren?

Een groendak, wat is dat?

Hoewel het concept van “groendak” steeds populairder en trendy wordt in de nieuwbouwmarkt, is niet altijd duidelijk wat dit begrip eigenlijk inhoudt. Het is in feite een algemene term voor elk type dak waarop een groene ruimte is ingericht.

Zo’n dak bestaat uit verschillende lagen. Boven het waterdichte dak liggen:

  • een anti-wortellaag
  • een afvoerlaag om regenwater vast te houden en zo de vegetatie te bevochtigen;
  • een laag substraat (vaak een mengsel van gemalen hout en compost) met een lichtere samenstelling dan die in tuinen (potgrond);
  • de plantenlaag.

Koelere steden met meer frisse lucht

Door te kiezen voor een groen dak, kiest u voor een beter klimaat voor onze planeet. Of op zijn minst voor uw stad.

De vegetatie van een groen dak filtert de lucht die we inademen, absorbeert een deel van de zware metalen in de lucht (zink, koper, lood, …), vermindert de hoeveelheid CO2 en verhoogt het zuurstofgehalte in de lucht. Vegetatie is ook een van de elementen die de afkoeling van de atmosfeer bevordert. Door meer plaats te maken voor groen in de stad, wordt het er voor iedereen aangenamer op.

Aan de andere kant absorberen groene daken een groot deel van het regenwater en dragen zo bij aan de strijd tegen te snelle waterafvoer en tegen potentiële overstromingen.

Groenten en fruit binnen handbereik

Dankzij een moestuin op het dak is wonen in een stadsappartement niet langer onverenigbaar met het plezier van tuinieren. Een groentetuin op het dak van uw woning installeren, brengt u dichter bij wat u eet: u plant, verzorgt en oogst zelf uw groenten en fruit. Bovendien zorgt u ook voor uzelf en het milieu door lokaal en seizoensgebonden te eten.

Tuinieren bezorgt u niet alleen gezondere voeding, het is ook een vorm van sport. Hoezo? Wel, tuinieren is hard werken. Dat betekent calorieën verbranden, uw spieren oefenen, werken aan uw mobiliteit, uw gewrichten en zelfs uw botten! Zolang u let op de juiste houding, uiteraard.

Een gezellige sfeer van samenhorigheid

Moestuinen op het dak hebben nog een ander belangrijk aspect: gezelligheid.

In onze grote steden kruisen we elkaar zonder te groeten. We kennen onze naaste buren oppervlakkig, zonder te weten wie ze echt zijn. We zijn altijd gehaast en we maken geen tijd voor een praatje met elkaar. Dankzij gemeenschappelijke tuinen ontmoeten we elkaar, wisselen we van gedachten en tuinieren we met de buren. Met andere woorden, het kiezen voor een gemeenschappelijke daktuin is een duurzaam project in een geest van samenhorigheid en gezelligheid. Wat kan u meer wensen?

Samengevat

  • Groene daken verbeteren de levenskwaliteit in de stad.
  • Ze absorberen regenwater.
  • Een moestuin op uw dak garandeert u een betere voeding.
  • Tuinieren is goed voor uw gezondheid.
  • Een gemeenschappelijke moestuin op het dak maakt het gezellig.

Ik kies voor Bouygues Immobilier

We doen er alles aan om uw aankoop te vergemakkelijken.

property-1-l-property-2-conseiller

Een specifieke contactpersoon voor elke stap in mijn project

property-1-l-property-2-calendrier

Een duidelijk en transparant traject

property-1-l-property-2-talk

Een persoonlijke ruimte om mijn project op te volgen

property-1-l-property-2-invest

Garanties tot 10 jaar na de oplevering