Blog :
Een studentenkot, een investering om serieus te bestuderen

Een studentenkot, een investering om serieus te bestuderen

De uitzonderlijk lage rentevoeten bevorderen de appetijt van de Belgen om te investeren in vastgoed.

De uitzonderlijk lage rentevoeten bevorderen de appetijt van de Belgen om te investeren in vastgoed. Voor zij die het zich kunnen permitteren, tenminste. Want een tweede huis of appartement ligt niet binnen het bereik van iedere beurs. Misschien het uitgelezen moment om een ‘alternatieve’ vastgoedinvestering te overwegen. Een van de mogelijkheden is de aankoop van een studentenkot.

De ligging maakt het hele verschil

De opbrengst van spaarboekjes is bedroevend laag. Beleggen in vastgoed is daarentegen een verstandige keuze. Het voordeel van een studentenverblijf is bovendien dat , vergeleken met ander residentieel vastgoed, de instapkost relatief laag is. Daarbij moet opgemerkt worden dat er een evolutie is: vroeger oversteeg de vraag grotendeels het aanbod. Vandaag zijn vraag en aanbod meer in evenwicht. Wat nu de doorslag geeft, is de ligging. Uiteraard is het niveau van de inrichting en de afwerking mee bepalend, maar de locatie speelt minstens een even grote rol. De nabijheid van een universiteit of hogeschool is een pluspunt. Maar het kan evengoed een wat verder gelegen trendy buurt zijn waar jonge mensen graag wonen en uitgaan.

Een kot komt altijd van pas

Een studentenkot is op zich al de moeite als investering. Maar wie weet heb je kinderen of kleinkinderen die straks willen voortstuderen. Dan krijg je helemaal een win-winsituatie. Het uitgespaarde huurgeld voor je (klein)zoon of -dochter kan je beschouwen als opbrengst van je investering. Problemen bij het innen van de huur doen zich alvast niet voor. En als er daarna andere studenten intrekken, komt er weer vers geld bij op je rekening. 

Leve de studenten die blijven zitten!

Een verzorgde inrichting van het studentenverblijf helpt niet alleen om huurders aan te trekken, maar zorgt ook dat ze blijven. Een gebouw in goede staat en een kot voorzien van het nodige comfort creëeren klantentrouw. Want vergeet niet dat een studiecyclus gemiddeld 4 jaar duurt. En voelt de student zich thuis, dan moet je de komende 4 jaar geen nieuwe huurder zoeken. Bespaar dus niet op zaken als bijvoorbeeld een kwalitatieve tv- en internetaansluiting. Zo voorkom je een kink in de kabel als je rekent op doorlopende huurinkomsten.

Doorverkopen tegen een goede prijs verzekerd

Er is weinig kans dat de vraag naar studentenkoten plotseling zal afnemen. Voortstuderen blijft de ambitie van heel wat jongeren, dus de aula’s zullen niet leeglopen. En bij papa en mama thuis studeren, is voor velen geen optie. Op de koop toe oefenen Belgische universiteiten en hogescholen een grote aantrekkingskracht uit op buitenlandse studenten. Voor hen is pendelen helemààl uitgesloten. Wil je later verkopen, dan zijn er kandidaten genoeg. En hoogstwaarschijnlijk realiseer je nog een mooie winst die in verhouding staat tot het aantal jaren dat je eigenaar was.

Huurcontracten voor studenten: nieuwe voorwaarden

Sinds 2018 zijn de regels voor huurcontracten van studentenverblijven gewijzigd.
Een overzicht van de nieuwe voorschriften:

De student:

  •  Moet bewijzen dat hij ingeschreven is bij een onderwijsinstelling of een bewijs van aanvraag daartoe kunnen voorleggen.
  •  Kan het huurcontract iedere keer met een jaar verlengen tegen dezelfde voorwaarden
  •  Kan het huurcontract op ieder moment opzeggen met een opzegtermijn van twee maanden, zonder schadevergoeding.
  •  Kan het huurcontract opzeggen tot één maand voor hij zijn intrek neemt in het verblijf. In dit geval moet hij één maand huur schadevergoeding betalen.

De verhuurder:

  • Kan de huurovereenkomst opzeggen voor het aflopen van het contract, met een opzegtermijn van 3 maanden, zonder compensatie.
  • De beslissing om te kiezen voor een studentenhuurcontract wordt genomen in onderling overleg tussen huurder en verhuurder. Er kan ook worden gekozen voor een klassiek huurcontract.
  •  Wie aanspraak wil maken op het kwaliteitslabel voor studentenkamers moet weten dat dit alleen geldig is voor verblijven met een studentenhuurcontract. De exacte voorwaarden kunnen verschillen per stad.

Ik kies voor Bouygues Immobilier

We doen er alles aan om uw aankoop te vergemakkelijken.

property-1-l-property-2-conseiller

Een specifieke contactpersoon voor elke stap in mijn project

property-1-l-property-2-calendrier

Een duidelijk en transparant traject

property-1-l-property-2-talk

Een persoonlijke ruimte om mijn project op te volgen

property-1-l-property-2-invest

Garanties tot 10 jaar na de oplevering