Hypothecair krediet: misschien bent u de term al vaker tegengekomen, maar weet u niet precies wat er allemaal aan vasthangt. In onze rubriek “vastgoed voor dummy’s” leggen we dit uit samen met andere zaken in verband met onroerend goed. Laten we beginnen met de definitie van hypothecair krediet.
Als u besluit om een huis of appartement te kopen maar niet meteen beschikt over genoeg kapitaal, dan doet u waarschijnlijk een beroep op hypothecair krediet. Dat is een lening die u wordt toegestaan door een bank, een verzekeringsmaatschappij of een sociale huisvestingsmaatschappij om u te helpen uw woondroom waar te maken. “Hypothecair” geeft aan dat uw vastgoed dient als onderpand tot het geleende bedrag en de intresten zijn afbetaald. De financiële instelling “hypothekeert” dus uw woning.
Op die manier creëert de kredietverlener een garantie: als de ontlener niet meer in staat is om de geleende som af te lossen, kan die instelling beslissen om beslag te leggen op het vastgoed en het te verkopen. Dat vermindert aanzienlijk het risico voor de bank, vergeleken met rechtstreekse investeringen in vastgoed.
Naast het geleende kapitaal betaalt u aan uw kredietverlener ook intresten. Daarbij is het interessant om te noteren dat daaraan bepaalde fiscale voordelen verbonden zijn, net als aan de bijbehorende verzekering. Aarzel niet om hierover advies te vragen aan uw kredietverlener.
Bedrag, looptijd en voorwaarden van uw hypothecair krediet kunnen variëren volgens bepaalde factoren:
Hebt u bij de onderhandeling over de verkoop nog geen toezegging voor een hypothecair krediet, dan kunt een verkoopovereenkomst met opschortende clausule vragen. Die geeft u een periode van 4 weken waarin u een woonlening kan afsluiten. Lukt dit niet, dan wordt de overeenkomst ontbonden. Maar hou er rekening mee dat de verkoper op geen enkele manier verplicht is u deze clausule toe te staan.