Blog :
Doorzonwoningen, een lumineus idee

Doorzonwoningen, een lumineus idee

Wanneer kan je bij een appartement spreken van een “doorzonwoning”? En waarom is dat een troef voor een vastgoedinvestering?

Wanneer kan je bij een appartement spreken van een “doorzonwoning”? En waarom is dat een troef voor een vastgoedinvestering?

Een “doorzonwoning”, wat is dat precies? De term, die in de jaren ’70 uit Nederland is overgewaaid, slaat op een woning met minstens één doorlopende ruimte die zowel vooraan als achteraan grote raampartijen heeft. Het daglicht stroomt dus langs twee kanten de kamer binnen. Dat zorgt niet alleen voor helder licht overal, het maakt ook een grondige verluchting mogelijk. En het creëert een prettig ruimtelijk gevoel.

In het licht van je toekomstige aankoop

Helderheid en lichtinval vormen een doorslaggevende factor bij de aankoop van een woning. Daarom is een appartement met veel natuurlijk licht een uitstekende investering. Je krijgt er zowel op korte als op lange termijn veel voor terug. Maar opgepast, verwar een goede oriëntatie niet met rechtstreeks zonlicht. De oriëntatie garandeert nog geen zon. De helderheid van een woning hangt af van verschillende factoren: de hoogte van het plafond, de grootte van de vensteropeningen, het moment waarop het licht binnenvalt (’s morgens, ’s middags, ’s avonds), de  gebouwen aan de overkant, de verdieping, enzovoort. Over het algemeen kan je stellen dat je beter kiest voor een lichtrijk appartement dat minder zuidelijk georiënteerd is dan omgekeerd.

Een open karakter

Een doorzonwoning laat niet alleen veel licht binnen, de ruimte is ook zo ingedeeld dat er geen donkere plekken ontstaan. Ideaal gezien biedt minstens één kant uitzicht op open ruimte, zoals een binnentuin of gemeenschappelijke patio. Dat verzekert een onbelemmerde lichtinval op alle verdiepingen. Hou daar ook rekening mee bij de inrichting van het appartement: al wat het zicht belemmert, houdt ook het licht tegen. Muren waarop direct licht valt, schilder je best in lichte tinten. Zo fungeren ze als grote reflectoren die het licht verspreiden door de hele woning, wat een positieve invloed heeft op je stemming en bijdraagt aan een grotere levenskwaliteit.

Bezoek een appartement best bij daglicht

Huizen bezichtigen gebeurt vaak ’s avonds na de werkuren. Maar gebrekkig kunstlicht geeft absoluut geen betrouwbare indruk van de lichtinval of de oriëntatie van een woning. Twee criteria die nochtans in grote mate de levenskwaliteit bepalen van je toekomstig onderkomen. Probeer dus zoveel mogelijk bezoekjes af te leggen overdag, ongeacht het weer. Je kan zelfs apps downloaden die de baan van de zon doorheen het jaar bepalen voor een specifieke locatie, zoals SunSeeker of SunTrajectory.net. Of je kan op Google Maps de oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon afleiden door te zien op welke straten de vensters uitgeven. Wat de ideale ligging is? ’s Morgens de zon in de slaapkamer en vanaf ’s namiddags in de woonkamer.

Ik kies voor Bouygues Immobilier

We doen er alles aan om uw aankoop te vergemakkelijken.

property-1-l-property-2-conseiller

Een specifieke contactpersoon voor elke stap in mijn project

property-1-l-property-2-calendrier

Een duidelijk en transparant traject

property-1-l-property-2-talk

Een persoonlijke ruimte om mijn project op te volgen

property-1-l-property-2-invest

Garanties tot 10 jaar na de oplevering