Blog :
Passiefhuizen: Brussel schiet uit de startblokken!

Passiefhuizen: Brussel schiet uit de startblokken!

Het is algemeen geweten dat we zo snel mogelijk naar een koolstofarme economie moeten, een economie die zoveel mogelijk natuurlijke hulpbronnen aanwendt. De Europese Unie besloot om tegen 2020 het energieverbruik met 20% te verlagen, het gebruik van hernieuwbare energie op te trekken tot 20% en de uitstoot van broeikasgassen te reduceren tot 20%. In het Brusselse gewest is 70% van de CO2-uitstoot echter afkomstig van gebouwen. Daarom ziet het gewest zich genoodzaakt een drastische beslissing te nemen. Sinds 2015 moet elk nieuw of gerenoveerd gebouw voldoen aan ‘passieve’ normen.

Passief, wat betekent dat?

Er zijn meerdere criteria die het label ‘passief’ voor een residentieel gebouw definiëren.  Het energieverbruik van de verwarming moet jaarlijks lager zijn dan of gelijk zijn aan 15kWh/m2/jaar.  Passiefhuizen moeten daarnaast ook luchtdicht zijn, met een ventilatiesnelheid lager dan of gelijk aan 0,6 vol/u. Deze prestaties zullen gemeten worden door middel van de ‘Blowerdoortest’, een luchtdichtheidstest met als doel eventuele zwakke plekken op te sporen.

Het oververhittingspercentage in het gebouw (meer dan 25°C) moet dan weer lager zijn dan of gelijk zijn aan 5%. Het algemene, primaire energieverbruik (zonder toestellen) wordt berekend op basis van het PHPP-programma (Passive House Planning Package) en moet verplicht worden vermeld op de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag.

Voor u alleen maar voordelen

Het eerste voordeel is uiteraard dat voor uw portemonnee. Door consequent een deel van uw verbruik te besparen ten voordele van de energieprestaties van uw woning, ondervindt u ook minder impact van de schommelende energieprijzen.  Om een passiefwoning te bouwen is wel een ruime expertise vereist, net als hoogkwalitatieve materialen. Al deze factoren dragen bij aan een hogere verkoopsprijs én een nog duurzamere woning.

Passiefhuizen zijn luchtdicht en ondervinden dus geen hinder van luchtstromen. Bijgevolg heeft het gebouw ook hoge akoestische prestaties. Een laatste argument dat niemand koud laat?  Wanneer de ecologische nood het hoogst is, ervaren we veel voldoening uit een mooi gebaar voor de planeet, voor die van vandaag en van morgen.

Laag verbruik, sterke gastronomie

We denken er niet altijd aan, maar ons energieverbruik verlagen voelen we ook in de keuken.  Koken met een laag energieverbruik is uitstekend voor de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan een snelkookpan (60% zuiniger) en een stoomkoker, die allebei de voedingswaarden perfect bewaren. En denk eraan steeds uw kookpotten dicht te doen! Het lijkt banaal, maar in plaats van bevroren voeding langer te koken of het te laten ontdooien in de microgolf, is het beter om bevroren voeding vroeger uit de diepvries te halen. Laat die voeding ook eerst afkoelen voordat je die in de koelkast plaatst, want anders heb je dubbel zoveel energie nodig om de temperatuur te regelen. Plaats een koelkast en diepvries niet in de buurt van een warmtebron en onderhoud deze regelmatig. Laat de diepvries regelmatig ontdooien. Dat heeft een belangrijke impact op het verbruik. Vervang de afdichtingsrubber indien nodig. En tot slot: breng orde in uw koelkast, zodat de lucht correct kan stromen, en stof de achterkant regelmatig af.

Ik kies voor Bouygues Immobilier

We doen er alles aan om uw aankoop te vergemakkelijken.

property-1-l-property-2-conseiller

Een specifieke contactpersoon voor elke stap in mijn project

property-1-l-property-2-calendrier

Een duidelijk en transparant traject

property-1-l-property-2-talk

Een persoonlijke ruimte om mijn project op te volgen

property-1-l-property-2-invest

Garanties tot 10 jaar na de oplevering