Op een paar dagen voor V-Day – met de V van Verhuizen – bereikt uw stressniveau de hoogste pieken. Toch hoeft verhuizen geen lijdensweg te zijn. Want het betekent het begin van een nieuw leven, in een woning die aan uw dierbaarste wensen beantwoordt. Daarom geven we u een paar tips mee om u optimaal voor te bereiden en te zorgen dat uw verhuis vlotjes verloopt.
Een truc uit de oude doos
Soms is out-of-the-box denken goed, maar nu is het net in-the-box. Want een geslaagde verhuis begint met verstandig dozen vullen. Kartonnen dozen vindt u natuurlijk gratis in iedere supermarkt. Aan de andere kant hebben speciaal ontworpen verhuisdozen heel wat voordelen: ze zijn steviger, hebben een standaardformaat en zijn dus makkelijker te stapelen. Bespaar uzelf een zenuwinzinking en ga systematisch tewerk, kamer per kamer. Die van de kinderen, die van de ouders, de keuken, de badkamer, enzovoort. En vergeet zeker niet op de doos te schrijven wat erin zit.
Een kwestie van timing
Ook voor verhuizen is er een hoogseizoen, en dat loopt van mei tot september. Net als vliegmaatschappijen passen de verhuisprofessionals dan hogere tarieven toe. Soms liggen die zelfs tussen 30 en 40% hoger dan daarbuiten! Dus wie de keuze heeft, kan die periode beter vermijden. Net als de weekends, want ook dan schieten de prijzen de hoogte in.
Hoe stevig is uw vriendschap?
Neemt u uw verhuis in eigen handen? Mobiliseert u vrienden en kennissen? Stel dan hun rug én hun vriendschap niet te zwaar op de proef. Als u een ketting vormt, maakt een doos meer of minder niet veel uit. Dus prop ze niet vol, dan kan iedereen meedragen en is het werk gelijk verdeeld. Een minder gevulde doos is soms beter dan een te zware. Als bereidwillige vrienden het gevoel krijgen dat ze worden uitgebuit, kan dat een domper zetten op de vriendschap.
Verlicht uw lasten
Een verhuis is de ideale gelegenheid om grote kuis te houden in uw spullen. Ontdoe u van alles wat niet in uw nieuwe leven past. In Brussel kan u tot 3 kubieke meter grof huisvuil per jaar gratis laten ophalen, op voorwaarde dat u het klaarzet op het trottoir. Voor elke kubieke meter meer betaalt u 27,23 euro. Spullen in goede staat, zoals meubelen, krijgen kans op een tweede leven dankzij organisaties als Spullenhulp, het Leger des Heils of Oxfam.
De papiermolen
Van adres veranderen gaat niet zonder administratieve rompslomp. U moet uw eindafrekening laten maken voor gas, water en elektriciteit en allerlei instanties op de hoogte brengen van uw adresverandering. Uw gewone post kan u automatisch laten doorsturen naar uw nieuwe adres voor zo’n 9 euro per maand, vanaf 3 maanden tot 2 jaar nadien. Maar voor pakjes, postabonnementen en pensioenen moet u zelf de adresverandering doorgeven. Ook nuttig om te weten: u hebt tot 8 werkdagen om uw verandering van adres te melden bij uw nieuwe gemeente.
Lach niet groen
Met weelderige kamerplanten kunnen verhuizers helaas niet lachen. Ze zijn vaak zwaar, onhandig van vorm en riskeren beschadigd te worden bij de verhuis, inclusief hun sierpotten. Daarom weigeren sommige verhuisfirma’s ze wel eens te transporteren. Verplanten naar een lichtere plastic pot kan helpen. En anders kan u buren met groene vingers gelukkig maken.
Mister & Misses Proper
U verhuist dan wel uw hele hebben en houden, maar vaak blijft er nog verbazend veel achter. Zoals lege verpakkingen, meubelen en voorwerpen waar u geen blijf mee weet, enzovoort. Om nog te zwijgen over verborgen stof en vuil dat plots opduikt. Een grondige schoonmaakbeurt dringt zich dus op. Tijdrovend en vervelend. Daarom bestaan er gespecialiseerde bedrijven die dat voor u doen. Zodat u zich helemaal kan concentreren op het uitpakken van dozen en het inrichten van uw nieuwe nestje.