Blog :
Smart home: van droom naar werkelijkheid

Smart home: van droom naar werkelijkheid

Beeld u in dat u ’s avonds thuiskomt na een lange werkdag. En stel u voor dat u niet eens de garagepoort moet opendoen: uw auto stuurde al een signaal voor u aankwam. En als dat nu eens geen fantasie was?

Beeld u in dat u ’s avonds thuiskomt na een lange werkdag. En stel u voor dat u niet eens de garagepoort moet opendoen: uw auto stuurde al een signaal voor u aankwam. Thuis zijn alle lichten aan en het intelligente verwarmingssysteem heeft de leefruimte al op kamertemperatuur gebracht. En als dat nu eens geen fantasie was?

Het Internet of Things

In heel wat facetten van ons leven hebben geconnecteerde toestellen een plaats veroverd: gezondheid, sport, entertainment, domotica, enzovoort. Die “slimme” apparaten, zoals ze worden genoemd, zijn met elkaar of met het internet verbonden via wifi of Bluetooth. Ze verzamelen gegevens via uiteenlopende sensoren en sturen ze door naar uw smartphone, pc of tablet. Vaak kunnen ze ook worden beheerd via een directe verbinding. Het geheel van deze technologieën wordt aangeduid met de term: Internet of Things (IoT). 

Dankzij het IoT bent u dus continu verbonden met uw toestellen en kunt u ze vanop afstand aansturen of controleren met uw smartphone, computer of tablet.

De sectoren die het meest investeren in dit “Internet der Dingen” zijn die van gezondheid, de industrie en de smart city-systemen. We zijn hoe langer hoe meer omringd met toestellen die ons het leven vergemakkelijken, risico’s helpen voorkomen of ons levenscomfort bevorderen. Een “smart watch” aan onze pols geeft feedback over onze sportieve prestaties. Een sms’je naar het koffiezetapparaat zorgt dat de koffie klaarstaat. En een sensor in de planten laat weten wanneer we ze water moeten geven. In 2012 werden er al 15 miljard geconnecteerde apparaten geteld en tegen 2020 worden er meer dan 50 miljard verwacht.

Smart Home: een realiteit vandaag!

De term domotica slaat op het geheel van technologische voorzieningen die het huishouden automatiseren, huishoudelijke apparatuur bedienen, de veiligheid in huis waarborgen, het comfort vergroten enzovoort. Die systemen worden aangestuurd door informatica en telecommunicatie. Op die manier centraliseren ze de controle over al die voorzieningen. Denk aan de centrale verwarming, slimme stekkers, de garagepoort etcetera.

Dat dit niet meer tot het rijk van de verbeelding behoort is duidelijk. Heel wat toestellen en systemen zijn vandaag gewoon in de handel verkrijgbaar. Hieronder een vijftal sprekende voorbeelden.

  • Een bewakingscamera met internetverbinding. Veel domotica is gewijd aan veiligheid. De camera kan bijvoorbeeld beweging detecteren, eigenaars een verwittiging sturen, het alarm doen afgaan, aanwezigheid in huis simuleren of alle toegangen vergrendelen.
  • De slimme thermostaat. Hij controleert niet alleen de temperatuur in huis in functie van de buitentemperatuur, hij laat ook toe uw energieverbruik te optimaliseren.
  • Slimme verlichting. Dankzij lampen met ingebouwde wifi wordt u wakker met zacht licht, kunt u de verlichting programmeren of het licht vanop afstand bedienen met uw smartphone.
  • De slimme weegschaal. Gezondheid houdt heel wat mensen bezig. Met deze geconnecteerde weegschaal volgt u de evolutie van uw gewicht en uw BMI en kunt u doelen instellen die u opvolgt via uw smartphone.
  • Slaapsensoren. Ze laten u toe het verloop van uw slaap te monitoren, uw slaappatroon te analyseren en te kijken of u genoeg nachtrust hebt.

Samengevat:

  • Geconnecteerde toestellen spelen een alsmaar grotere rol in ons leven en helpen onze levenskwaliteit te verbeteren, risico’s te voorkomen en ons leven te vergemakkelijken.
  • Via het Internet of Things (IoT) bent u permanent verbonden met uw toestellen en beheert en controleert u ze vanop afstand dankzij uw smartphone, uw tablet of uw computer.
  • Domotica is het geheel van technologische voorzieningen die uw huis en uw huishoudtoestellen automatiseren, aangestuurd door informatica en telecommunicatie.
  • Domotica biedt technologische oplossingen voor meer veiligheid, meer comfort, beter energiebeheer en vlotte communicatie.

Ik kies voor Bouygues Immobilier

We doen er alles aan om uw aankoop te vergemakkelijken.

property-1-l-property-2-conseiller

Een specifieke contactpersoon voor elke stap in mijn project

property-1-l-property-2-calendrier

Een duidelijk en transparant traject

property-1-l-property-2-talk

Een persoonlijke ruimte om mijn project op te volgen

property-1-l-property-2-invest

Garanties tot 10 jaar na de oplevering