Blog :
Uw woning laten schatten: een goede keuze

Uw woning laten schatten: een goede keuze

U denkt dat u vrij goed weet wat uw woning waard is. Maar klopt dat ook met de realiteit?

U denkt dat u vrij goed weet wat uw woning waard is. Maar klopt dat ook met de realiteit? Wie zekerheid wil, kan beter op een professional vertrouwen. Want de factoren die de waarde bepalen, evolueren constant: tendensen in de vastgoedmarkt, energienormen, een bepaald soort woning dat meer in trek is dan een ander, enzovoort. Daarom is het een goed idee uw woning te laten schatten door een expert.

 Wanneer moet u de waarde van uw woning kennen?

• U verkoopt : zet u de prijs te laag, dan verliest u erbij. Mikt u op een te hoge prijs, dan schrikt u potentiële kopers af.

• U leent: uw bank zal de exacte waarde willen kennen van de woning die u op het oog hebt. Die dient als waarborg voor uw hypothecaire lening. 

 U erft : uiteraard wil u graag weten wat de woning uit de nalatenschap waard is. Bovendien is een recente schatting nodig voor het bepalen van de successierechten. 

• U scheidt : wil u of uw toekomstige ex-partner de woning kopen die u tot nu toe deelde? Om pijnlijke discussies te vermijden hebt u er allebei belang bij om de woning op zijn juiste waarde te laten schatten, in alle objectiviteit. 

Factoren die de doorslag geven  

Investeren in vastgoed is altijd een goed idee. Maar er zijn heel wat factoren die de prijs van een woning positief of negatief beïnvloeden. En die factoren hebt u niet altijd in de hand.

De geografische ligging

De ligging van uw woning heeft een belangrijke invloed op de waarde ervan. Dat scheelt van wijk tot wijk, maar ook de nabijheid van openbaar vervoer en grote verkeersassen spelen een grote rol. Net zoals voorzieningen die bijdragen aan een grotere levenskwaliteit: winkels, horeca, zwembaden, cultuurbeleving, enzovoort.

Het type woning

De bewoonbare oppervlakte, de indeling, de lichtinval, het zijn stuk voor stuk belangrijke criteria. Daarnaast bestaat er zoiets als “liefde op het eerste gezicht”. Hoe smaakvoller een woning is ingericht en hoe unieker het karakter ervan, hoe meer de prijs de neiging heeft om te stijgen. En huizen in een typerende architecturale stijl vallen soms erg in de smaak bij een bepaald publiek.

De algemene staat

Hoeveel potentieel een bepaalde woning ook heeft, sommige kandidaat-kopers kunnen niet verder kijken dan wat ze voor zich zien. Daarom heeft een mooi ingerichte woning in deugdelijke staat altijd meer kans om een koper te vinden.

De kwaliteit van de afwerking

Een zorgvuldige afwerking tot in de kleinste details en de keuze van kwalitatieve, duurzame materialen zijn uiteraard altijd gunstig. Zeker als ze nog jaren meegaan en hun karakter behouden.

Wie spreekt u aan?

Er zijn verschillende specialisten, zoals vastgoedmakelaars, gecertificeerde experts en anderen, op wie u een beroep kan doen om een schatting te maken. Vaak gratis, soms tegen een vergoeding. Vastgoedkantoren stellen soms een gratis expertise voor, op voorwaarde dat zij uw woning nadien op de markt mogen brengen, wat kan zorgen voor ongemakkelijke situaties. Sommige durven u zelfs zonder scrupules een hoger prijs voor te spiegelen in de hoop dat u dan voor hen kiest, ook al weten ze dat ze nooit het beloofde bedrag bereiken. Anderzijds kan u van uw notaris gewoonlijk wél een betrouwbare schatting verwachten. Maar betalend of niet, alles hangt af van de vertrouwensrelatie. Doet u een beroep op de schatting van een woning door een vastgoedexpert of een landmeter, dan is dat altijd tegen betaling.

Doe uw ronde!

Gespecialiseerde websites geven vaak een indicatieve schatting, maar die houdt zelden rekening met meer specifieke factoren. Vergelijken met een gelijkaardige woning in dezelfde buurt is nuttig, voor zover u de verschillen incalculeert. En ook het kadastraal inkomen kan u helpen. Daarbij maakt de belastingdienst een schatting die zich baseert op de theoretische waarde als huurwoning. Maar hou er rekening mee dat die gegevens, zeker in Vlaanderen, al lang niet meer up-to-date zijn. Daarom is het hoogstens van toepassing op recent gebouwde of grondig gerenoveerde woningen.

Ik kies voor Bouygues Immobilier

We doen er alles aan om uw aankoop te vergemakkelijken.

property-1-l-property-2-conseiller

Een specifieke contactpersoon voor elke stap in mijn project

property-1-l-property-2-calendrier

Een duidelijk en transparant traject

property-1-l-property-2-talk

Een persoonlijke ruimte om mijn project op te volgen

property-1-l-property-2-invest

Garanties tot 10 jaar na de oplevering