Blog :
Vastgoedinvesteringen: zekerheid en rendement

Vastgoedinvesteringen: zekerheid en rendement

Er wordt vaak gezegd dat beleggen in vastgoed veilig is. Alleszins veiliger dan beleggen op de beurs. Maar hoe zit dat nu eigenlijk?

Er wordt vaak gezegd dat beleggen in vastgoed veilig is. Alleszins veiliger dan beleggen op de beurs. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? En hoe berekent u dan het rendement op uw investering? Leer meer over zekerheid, rendement en andere voordelen van deze vorm van investeren voor u de stap zet!

Biedt een vastgoedinvestering meer zekerheid dan beleggen op de beurs?

Aandelen of vastgoed: wat is de beste belegging? Het is een lang debat zonder echte consensus. Heel wat factoren spelen een beslissende rol: uw fiscale situatie, uw burgerlijke staat, uw spaarvermogen, uw risicoprofiel, enzovoort.

Bent u eerder het voorzichtige type, dan verkiest u hoogstwaarschijnlijk beleggen in onroerend goed. Want in tegenstelling tot beleggen op de aandelenmarkt is beleggen in vastgoed concreet en tastbaar. Daarom wordt het ook “beleggen in baksteen” genoemd. 

Financiële markten zijn instabiel en wispelturig. Het is dus moeilijk te voorspellen of de koers van een aandeel zal stijgen of dalen. Door op de beurs te ‘spelen’ kunt u de ene dag veel winnen en de volgende dag weer alles verliezen.

Natuurlijk verkoopt niemand een huis of appartement op dezelfde manier als aandelen. Het gevolg is dat de vastgoedmarkt minder schommelingen of onverwachte dalingen kent dan de beurs.

Het huurrendement van een onroerend goed

Als we het hebben over huurrendement, bedoelen we de huurinkomsten uit onroerend goed. In 2019 ligt het gemiddelde bruto huurrendement voor residentieel vastgoed in België tussen 3 en 6%.

In het algemeen kunnen we stellen dat dit percentage aanzienlijk varieert volgens verschillende factoren: ligging van het onroerend goed, de buurt, een oud of een nieuw gebouw, enz. In zogenaamde “spannende” regio’s (met hogere koop- en huurprijzen) zoals Brussel, kan dit cijfer dalen tot 3%.

In de secundaire marktsector (geen nieuwbouw) mag u al tevreden zijn met een bruto rendement van 4%. De aankoopprijs van “niet-nieuw” onroerend goed ligt behoorlijk lager dan die van nieuwbouw, maar de huurprijzen zijn in het algemeen ook lager en de reparatie- en onderhoudskosten kunnen op lange termijn flink oplopen. Het rendement op de secundaire markt is daarom niet noodzakelijk beter.

Wat is bruto huurrendement en hoe wordt het berekend?

Stel u voor dat u een appartement hebt gekocht voor € 200.000, dat u € 30.000 hebt betaald aan acquisitiekosten (notariskosten en registratierechten) en het verhuurd voor € 800 per maand. Deel de jaarlijkse huur (€ 800 x 12 = € 9600) door de totale prijs van het goed (€ 200.000 + € 30.000 = € 230.000) en vermenigvuldig het resultaat met 100. Dat geeft 4,17%. Dit is het percentage dat uw eigendom opbrengt door het te verhuren.

Maar vergeet niet dat dit een bruto rendement is en dat u verschillende belastingen en toeslagen moet aftrekken. Zoals bijvoorbeeld:

  • Verzekeringskosten
  • Onderhoudskosten
  • Mogelijke reparatiekosten
  • Makelaarskosten om huurders te vinden.

Huurleegstand 

Het is mogelijk dat uw woning niet doorlopend verhuurd wordt. Dit wordt huurleegstand genoemd. Dit heeft invloed op uw rendement, aangezien één maand 8,33% (één maand op twaalf) van uw jaaropbrengst vertegenwoordigt.

Samengevat

  • Investeren in vastgoed is beleggen in iets tastbaar en concreet.
  • De vastgoedmarkt is minder onderhevig aan schommelingen dan de aandelenmarkt.
  • Dat beleggen in vastgoed qua rendement beter is dan in aandelen, is onmogelijk te veralgemenen. Maar dat vastgoed een bepaalde veiligheidsdimensie heeft, is moeilijk te ontkennen.
  • In 2019 ligt het gemiddelde bruto huurrendement (huurinkomsten) van residentieel vastgoed tussen 3 en 6%, maar het varieert afhankelijk van verschillende factoren. Vergeet niet om kosten en belastingen van dit bedrag af te trekken om een idee te krijgen van het netto huurrendement.

Ik kies voor Bouygues Immobilier

We doen er alles aan om uw aankoop te vergemakkelijken.

property-1-l-property-2-conseiller

Een specifieke contactpersoon voor elke stap in mijn project

property-1-l-property-2-calendrier

Een duidelijk en transparant traject

property-1-l-property-2-talk

Een persoonlijke ruimte om mijn project op te volgen

property-1-l-property-2-invest

Garanties tot 10 jaar na de oplevering