Blog :
Mede-eigendom: een gebruiksaanwijzing

Mede-eigendom: een gebruiksaanwijzing

Bij eigenaar worden horen heel wat verplichtingen. Ken je ze?

Bij eigenaar worden horen heel wat verplichtingen. Ken je ze?

Eindelijk mag je jezelf eigenaar noemen. Maar voor je onbezorgd van je eigen nestje kan genieten, wacht je nog één etappe: de regels kennen van het mede-eigendom. 

Mede-eigenaar? Jawel, jij dus.

Je bent nu de trotse bezitter van een tweekamerappartement met een terras en een schitterend uitzicht. Maar daar blijft het niet bij. Want in wettelijke termen ben je nu eigenaar van een “kavel”, en daar horen ook ander stukken van het gebouw bij. Elke kavel omvat de privatieve delen – appartement, garage, kelder, enzovoort – en een aandeel in de gemene delen: de inkomhal, de trappen, het dak, etcetera. Het is de optelsom hiervan die jouw aandeel uitmaakt in de lasten en het gewicht van jouw stem bepaalt in de algemene vergadering.

Rechten en plichten

Het reglement van een mede-eigendom is geen vrijblijvend vodje papier. Het wordt opgesteld door een notaris en voorgelegd bij het ondertekenen van de verkoopakte. Je kan het maar beter grondig lezen, want daarin worden je rechten en plichten vastgelegd als mede-eigenaar. En bij die plichten hoort het bijdragen aan de kosten van het onderhoud van het gebouw, zoals het schoonmaken van de gemeenschappelijke delen en het onderhoud van de lift. Maar ook aan eventuele kosten die later kunnen opduiken. Precies daarom wordt een reservekapitaal en een werkkapitaal aangelegd, die allebei regelmatig moeten worden aangevuld.

De drie pijlers van het mede-eigendom

De algemene vergadering: minstens één keer per jaar worden alle mede-eigenaars samengeroepen om de belangrijke beslissingen goed te keuren voor de komende maanden. 

De syndicusde sleutelfiguur bij het dagelijks beheer van het mede-eigendom. Hij of zij wordt betaald om erop toe te zien dat het reglement wordt gerespecteerd en dat de beslissingen van de algemene vergadering worden uitgevoerd binnen de afgesproken termijn.

De raad van mede-eigendomverplicht vanaf 20 kavels. De raad bestaat uit een kleine groep van mede-eigenaars die controleert of de syndicus zijn werk naar behoren uitvoert. Iedereen kan er deel van uitmaken, met akkoord van de algemene vergadering. 

Ik kies voor Bouygues Immobilier

We doen er alles aan om uw aankoop te vergemakkelijken.

property-1-l-property-2-conseiller

Een specifieke contactpersoon voor elke stap in mijn project

property-1-l-property-2-calendrier

Een duidelijk en transparant traject

property-1-l-property-2-talk

Een persoonlijke ruimte om mijn project op te volgen

property-1-l-property-2-invest

Garanties tot 10 jaar na de oplevering