Blog :
Voor het eerst eigenaar worden: de sleutel tot succes

Voor het eerst eigenaar worden: de sleutel tot succes

Droom je van een eigen nestje? Als je die droom wil waarmaken, dan volg je best de stappen hieronder.

Droom je van een eigen nestje? Als je die droom wil waarmaken, dan volg je best de stappen hieronder.

Voor het eerst eigenaar worden is een belangrijke mijlpaal in je leven. Maar als je die moedige stap zet, moet je ook weten welke weg te volgen. Om te voorkomen dat je verloren loopt – of er je broek aan scheurt – geven we je graag een stappenplan mee.

Welk type woning heb ik nodig?

Er is het huis uit je wildste dromen en er is de woning die voldoet aan je behoeften. Daarom begin je best met een ‘reality check’: wat kan ik me veroorloven vandaag, binnen mijn budget? Het goede nieuws is dat droom en realiteit niet per se mijlenver uit elkaar hoeven te liggen. Je vindt op de vastgoedmarkt een heel breed en aantrekkelijk aanbod. Maak voor jezelf vooral het onderscheid tussen hoofdzaken en bijzaken. En eenmaal je de essentie hebt bepaald, kan je kijken naar de leuke extra’s die het leven aangenamer maken.

Wat kan ik krijgen voor mijn budget?

De vraag hoeveel je kan besteden aan je aankoop, hangt vaak samen met een andere vraag: hoeveel kan je lenen? En daarbij kijken financiële instellingen naar objectieve criteria zoals je profiel, je inkomen en je huidige gezinssituatie. Zelf moet je goed letten op de rentevoet die je wordt geboden. Aarzel zeker niet om verschillende banken met elkaar te vergelijken, of vraag een voorstel aan een gespecialiseerde kredietmakelaar of hypotheekverstrekker

Ik begin aan mijn zoektocht.

Als je zicht wil krijgen op het aanbod, zijn er mogelijkheden te over, zoals immosites, krantenadvertenties of de sites van erkende en gereputeerde bouwpromotoren. Je kan ook op verkenning gaan in bepaalde buurten en kijken naar nieuwbouwprojecten of huizen die te koop staan. Mik breed en vergelijk voor je dieper op iets ingaat. Zo ontwikkel je een oog voor de details die je anders zouden ontgaan. Vraag de mening van kennissen met een objectieve blik, liefst mensen met ervaring. Misschien ken je wel een architect, een aannemer of een vakman uit de bouw. En waarom niet aanbellen bij de buren om te vragen naar de plus- en minpunten van de buurt?

Ik doe een bod.

Bingo! Genoeg gewikt en gewogen: dit is het! Tijd om een bod te doen. Maar niet te snel: ben je nog niet zeker van je hypothecaire lening, doe dan een bod onder opschortende voorwaarde. Anders riskeer je een schadevergoeding te moeten betalen in geval van weigering.

Ik dien een kredietaanvraag in.

Met het bod op zak kan je een kredietaanvraag indienen bij een financiële instelling zoals een bank. Die kan soms een vastgoedexpertise eisen voor de lening wordt toegestaan. Dit is ook het moment om er een notaris bij te halen. Die mag je zelf kiezen, dus je bent niet verplicht om die van de verkoper te nemen. De notaris garandeert de geldigheid van de verkoopovereenkomst (of ‘compromis’) die je gaat tekenen. Vergeet niet de notariskosten en de btw te verrekenen in het totaalbedrag dat je moet neerleggen.

Ik teken de verkoopovereenkomst.

Is de verkoper akkoord met je bod en is je financiering verzekerd, dan kan je overgaan tot het tekenen van de verkoopovereenkomst of compromis. Daarbij wordt een voorschot gevraagd. Bij bestaand vastgoed is dat gewoonlijk 10%. Gaat het om een woning op plan of in aanbouw, dan valt dit onder de wet-Breyne en betaal je 5%. Als koper ben je dan ook beschermd, mocht er een probleem rijzen bij de voltooiing. De notaris heeft daarna 40 dagen tijd om na te gaan of er geen stedebouwkundige of wettelijke bezwaren kunnen rijzen bij de verkoop. De bank vraagt meestal een kopie van de overeenkomst vooraleer het krediet vrij te geven. Koop je op plan, dan legt deze overeenkomst zowel het gekozen perceel als de prijs bindend vast. 

Ik koop!

Twee tot vier maanden na het tekenen van de verkoopovereenkomst wordt overgegaan tot het tekenen van de authentieke akte bij de notaris. Die int op dat moment ook zijn ereloon. De bank of financiële instelling stort het volledige bedrag op de rekening van de notaris die het doorstort aan de verkoper. Gaat het om vastgoed op plan of in aanbouw, dan wordt er betaald in schijven in functie van de vordering van de werken. 

Nieuwbouw op plan: een extra stap!

Bij de meeste appartementen op plan wordt de mogelijkheid voorzien om de woning te personaliseren. Soms kan je nog meebeslissen over de indeling. Maar in de meeste gevallen gaat het over de details van de interieurafwerking. De bouwpromotor laat daarvan vaak voorbeelden zien in een showroom of modelappartement.  

Ik kies voor Bouygues Immobilier

We doen er alles aan om uw aankoop te vergemakkelijken.

property-1-l-property-2-conseiller

Een specifieke contactpersoon voor elke stap in mijn project

property-1-l-property-2-calendrier

Een duidelijk en transparant traject

property-1-l-property-2-talk

Een persoonlijke ruimte om mijn project op te volgen

property-1-l-property-2-invest

Garanties tot 10 jaar na de oplevering